Scurt istoric

Şcoala nr. 24 (actualmente „Ion Ghica”) a fost deschisă pe 15 septembrie 1972, având 16 săli de clasă, 3 laboratoare şi alte anexe. Noua şcoală a trebuit să răspundă cerinţelor educaţionale ale copiilor care locuiesc în zonele: Ţesătura, Primăverii, Splai Bahlui şi Ţuţora. Ca urmare a creşterii numărului de elevi, în 1975 a fost construită aripa stângă, o clădire cu 8 săli de clasă. În ultimii 30 de ani, şcoala a instruit multe generaţii de elevi sub îndrumarea unor dascăli devotaţi. De aceea, mulţi dintre foştii elevi sunt astăzi specialişti în diverse domenii (învăţământ superior şi preuniversitar, ştiinţe tehnice, geologie, medicină, media, etc.).
În 1996, preluând fostele ateliere ale societăţii "ASAM S.A.", baza materială a şcolii a fost suplimentată cu o sală de sport şi de festivităţi, 2 cabinete şi alte anexe unde funcţionează şi în prezent Clubul elevilor Iaşi.
În 1994, şcoala a fost denumită după economistul şi diplomatul Ion Ghica. Bustul acestuia a fost dezvelit pe 30 mai 1998, un eveniment cu ocazia căruia a avut loc şi întâlnirea dintre profesori şi foştii lor elevi şi un important schimb de experienţă între diversele generaţii de profesori.

Ion Ghica (1817-1897) a fost o personalitate marcantă a celei de-a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea, academician, autor, diplomat, matematician, om politic şi pedagog român, prim-ministru al României de două ori, între 1866 şi 1867, respectiv între 1870 şi 1871, preşedintele Academiei Române de patru ori. Născut în Familia Ghica, educat în Bucureşti şi în vestul Europei, a studiat ingineria şi matematica la Paris între 1837 şi 1840. În 1881, a fost numit ministru român la Londra şi va avea această funcţie până în 1889. Moare pe 7 mai 1897 în Ghergani. În afară de distincţia în politică, Ion Ghica a obţinut şi o reputaţie literară prin ale sale Scrisori către Alecsandri, prietenul său de o viaţă, scrise la Londra şi descriind vechea stare a societăţii româneşti care dispărea repede. A fost şi autorul unor scrieri relativ cunoscute în timpul său, precum ar fi: Amintiri din pribegie în 1848 şi Convorbiri Economice. A fost primul care a susţinut apariţia unei industrii şi al unui comerţ naţional.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!